Category Archives: Årets hackkorv

Årets Hackkorvsfrämjare 2016

Årets Hackkorvsfrämjare 2016 har tagit sig till Värmland via mytiskt okända stigar. Den ena kom flytande från Dalarna via ån Tåsan in i Klarälven i en kyrkbåt och den andre kom via en sliten cykeldressin från Nykil via Linköping i Östergötland. Med varsin vild sving från vänster, blev de snabbt en del av det värmländska etablissemanget. Östgöten, som saknade sin urtypiska Raggmunk, blev snabbt naturaliserad värmlänning och vräkte i sig Nävgröt och fläsk, så livremmen rämnade. Dock tyckte han att något saknades i tillvaron! Inte förrän denne sökare hittade Hackkorven, förstod han meningen med livet. Snabbt insåg han Hackkorvens betydelse för det värmländska kynnet. Han utmanade hela den finkulturella slaktarnäringen, genom att gerilladela ut den goe kôrven på Konsumstämmorna och på detta sätt utmana den traditionella Falukorven. Dalkullan var mer tveksam i början av sitt Hackkorvsutövande och mumlade lite förstrött och halvt ohörbart om mumsig Gustavskorv. Naturligtvis deltog hon, plikttrogen som hon är, på den första Internationella Hackkorvsdagen i oktober 2008, där hennes man valdes till Storhack. När våren kom och det var dags för första Årsmötet i Sällskapet, svingade hon ordförandeklubban med stor finess. Under detta möte fick hon även lära sig en ny sorts mötesteknik. Hon redde naturligtvis ut detta kärvänliga totala möteskaos med stor bravur. Genom dessa två eldsjälar, har Hackkorven begåvats med den tyngd i argumentationen om att bli värmländsk landskapsrätt, som den förtjänar. Storhacken Björn är ständigt på jakt efter något nytt jubileum att fira och bidrar på detta sätt till medial uppmärksamhet. Hålleriskinnet-Birgitta har med sitt öppna sinnelag, till Björn och Hackkorven, infört ordning och reda i hela hackkorvsanarkin. Nuförtiden svingar de fridfullt sina golfklubbor från höger i godan ro!
Årets Hackkorvsfrämjare 2016 är
Birgitta och Björn Samuelsson.

Klas Olsson- Årets Hackkorvsfrämjare 2012

Visst finns det anledning att jubla. Varje år går Den Internationella Hackkorvsdagen av stapeln. Denna dag firas första lördagen efter Älgjakten. I år blev det den 27 oktober. Samtidigt får Årets Hackkorvsfrämjare sitt pris. Det är en person som gjort något alldeles extra för att lyfta fram Hackkorven i rampljuset. I år fick Klas Olsson informationschef på Konsum Värmland titeln Årets Hackkorvsfrämjare 2012! 121027 Klas

Här får Klas vandringspaden av Storhacken Björn Samuelsson.

Hackkorvsbuffé på Terrassen kl 18.30 för ett pris på ynka 200 kronor. Anmälan till kvällens festligheter hos Kjell&Bolas på Terrassen på 054- 210 840 eller mail info@kjellobolas.se. Passa även på att smaka på 117 Bohemian Lager från Grythyttans Brygghus. Världspremiär 27/10!

Internationella Hackkorvsdagen-en succé

450 personer smakade och smackade kring Hackkorven på Stora Torget i Karlstad 29 oktober. Vi bjöd på fräst hackkorv med trattkantareller, rivet äpple, rödlök, och emmervete. Allt serverat på friterade tunnbröd. Gissa om folk njöt! Succén var omedelbar. På kvällen kom det 80 glada hackkorvsälskare till Terrassen och frossade i en buffé, som var signerad Robert Ahlkvist. Alla drack åt och njöt. Dessutom fick de dansa till The Sweet Ringers som spelade tradklassiker. Ännu en succé för Sällskapet Hackkorvens Vänner!

Bola Sjögren Årets Hackkorvsfrämjare 2010

Bo Göran ”Bola” Sjögren är årets Hackkorvsfrämjare 2010. Årets val av kandidat är så självklart att vi nästan missade honom. Bola andas, lever och pratar Hackkorv. Allt han gör har på något sätt med Hackkorv att göra.

Här är juryns motiv till nomineringen:

Årets hackkorvsfrämjare 2010

Genom att med en fokusering som gränsar till fanatism har han lyckats framhäva och presentera Hackkorven i alla sammanhang och i alla former. Han har i allra högsta grad bidragit till att lyfta fram Hackkorven ur kyldiskarnas undanskymda hyllor, ut i offentligheten och in i finrummen.

Vart han än befinner sig, finns Hackkorven med som ett inspirerande samtalsämne och ett naturligt inslag på matbordet.

Lika stolt presenterar han sina spaningar omkring folks tankar, minnen och hackkorvsvanor i radio och tidningsintervjuer, på Rotarymöten, Universitetsdebatter, Pensionärsträffar och föreläsningar i bygdegårdar.

Boken om Hackkorv blev det ultimata lyftet av en produkt, som andas värmländsk bonderomantik och fattigmanskost. Hackkorven behandlades i boken med vördnad och utsattes för diverse experiment, som visade att korven var en produkt som mycket väl kunde möte det Nya Matvärmland. Plötsligt fick alla som med skamkänslor älskade sin Hackkorv upprättelse.

Korven må ha två ändar, men likt en aldrig sinande korvspruta, flyger idéerna, recepten och föredragen ut ur skallen på denne man.

Sällskapet Hackkorvens Vänner hade inte existerat om inte denne man funnits!

Den internationella Hackkorvskvällen på Terrassen den 23 oktober flöt fram i känsla av gemyt. Folk trivdes, åt gott och dansade till det härliga bandet Rutz. Tack killar för underhållningen.