Category Archives: Featuretext

Klas Olsson- Årets Hackkorvsfrämjare 2012

Visst finns det anledning att jubla. Varje år går Den Internationella Hackkorvsdagen av stapeln. Denna dag firas första lördagen efter Älgjakten. I år blev det den 27 oktober. Samtidigt får Årets Hackkorvsfrämjare sitt pris. Det är en person som gjort något alldeles extra för att lyfta fram Hackkorven i rampljuset. I år fick Klas Olsson informationschef på Konsum Värmland titeln Årets Hackkorvsfrämjare 2012! 121027 Klas

Här får Klas vandringspaden av Storhacken Björn Samuelsson.

Hackkorvsbuffé på Terrassen kl 18.30 för ett pris på ynka 200 kronor. Anmälan till kvällens festligheter hos Kjell&Bolas på Terrassen på 054- 210 840 eller mail info@kjellobolas.se. Passa även på att smaka på 117 Bohemian Lager från Grythyttans Brygghus. Världspremiär 27/10!

Årsmöte 2011

Årsmötet 2011, som går av stapeln 5 mars, slår alla tidigare rekord. 90 personer har anmält sitt intresse och fler gömmer sig i buskarna utanför Lillskogen. Blir det en blotta bland sittplatserna, rusar de in med korvfryntliga leenden och smaskar i sig av Hackkorvsläckerheterna. Kom i tid kl 18.00, så bjuder Kjell&Bolas på Terrassen på skumpa.

Julbord med Hackkorvssuccé

Tack alla ni 5600 gäster som besökte vårt julbord på Terrassen i Karlstad!

Vi älskar att se folk fröjdas kring uppläggningarna och de innovativa rätterna. Tradition byggs av att nästan alla delar på julbordet är de samma år efter år, men samtidigt kan nya rätter ge upphov till nya traditioner.

Ta bara det här med Terrassens Skogssill eller Lindas Julsill, dessa rätter är numera tradition på vårt julbord. Detsamma gäller Olines rulle med skaldjursstuvning eller Inlagd Siklöja eller Fläderblomsbrännvinsgravad Gädda. Inför årets säsong satsade vi ännu mer på produkter från den lokala marknaden. Vi frångick den traditionella Juliga Hackkorvspajen och tog med Hackkorvlåda med grönkålsstuvning, trattkantareller och pommes duchesse istället. Detta visade sig bli en succé! Alla nickar gillande eller klappar oss på axeln för detta initiativ. Naturligtvis finns det också Hackkorv naturell på Julbordet. De flesta och bästa omdömena är: Det bästa julbordet någonsin!

Jaktslottet i Mariebergsskogen kreerat i pepparkaksdeg och skrädmjölspetitchouxsmet. Konstnär är Trelentos kökstornado Linda Fransson Bergström

Hackorv och mjölk

Hej!

Tänkte bara berätta om ”Tant Hildur” som bringade En ÄKTA hackkörv till kryssningsvärden Per Nyberg ( från Gunnarskog,men nu boende på Åland )… på Färjan Cinderella här i början av Maj!

Det var Komunalpensionärernas Förbund  (SKPF) som hade chartrat båten då.

( Visste inte alls om ”Hackkorvens vänner” innan, utan googlade på hackkorv när Per mailade mej efteråt och talade om att han hade värmt körven i mjölk!! )….. som de brukade göra i Gönnerske förr.

Är detta något som nån av er känner till?? Mycket har jag då hört,men inte detta ??

Här får  ni några foton från händelsen,…och jag kommer att ge Per N adressen till er roliga hemsida!

Själv försökte jag dra kopior på ”Hackkorvens Visa” för att ta med till honom att sjunga på sina vis-stunder på båten,…men detta fick jag inte till!

Det var inte kopieringsvänligt =O)

Körven blev MYCKET uppskattad,… tillika många glada skratt när ”Tant Hildur” dök upp mitt i Per’s show, tillsammans med fartygsvakten som kom med denna bortkomna Tant som var vilse på båten!

hälsningar Torill Överby / Tant Hildur.

Hackkôrvstips

Kanske är följande rätt ett sätt att bredda Hackkorvens popularitet:

Så här skriver Hackkorvens Ambassadör i Italien:

På bilden ser ni hackkorv med fikonmarmelad, hackkorv med kaktusmarmelad (egentillverkad) och parmaskinka virad runt en kräm av hackkorv och färskost från Sicilia.

Libanesisk Hackewrap

Köp en påse Liba-bröd på exempelvis Willy´s. Ta ett av bröden och lägg 6 hackkorvsskivor på ena kanten av brödet. Blanda 1dl Crème Fraîshe med lite harissa(stark chilipasta) och1 dessertsked mango chutney. Kletaut blandningen på andra delen av brödet. Riv någon god ost över det hela. Grädda i ugnen på 225° tills osten har smält. Ta ut brödet och vik det på mitten. Skär det hela i fyra tårtbitar. Kletigt, gott och enkelt! Eller:

Hackkorv med senapscrème på knäckebröd

Hackkorv

Hårt bröd

Crème Fraîshe

Gudruns Honungssenap

Gör så här:

1. Vispa crème fraîshe

2. vänd ner honungssenap och smaka av

3. Skär hackkorven i skivor

4. Bryt det hårda brödet. Lägg på lite senapscrème och toppa med en halv skiva hackkorv

Så blir du Hackkorvsmedlem 119:- på BG 444-8833

Hur gör man för att bli medlem i Sällskapet Hackkôrvens Vänner?

Vi har gjort det enkelt för oss, följ 1.2.3 så är ni med.

1. Sätt in 119:- på BankGiro nummer 444-8833. Var noga med att skriva i ditt namn i textraden på inbetalningen så vi kan identifiera avsändaren.

2. Skicka ett mail med ditt namn och fullständig adress till: nymedlem@hackkorven.se

3. Du får en bekräftelse via mail att pengarna kommit in. Samtidigt får du användarnamn och lösenord till vår hemsida, så att du kan kommentera det som skrivs.

Varför är medlemsavgiften 119:-?

Avgiften motsvarar priset av 3 ringar hackkorv om 900 g, i lokal Konsumbutik, per den 10 januari, bestäms årligen. Medlemsavgift som betalas in nu gäller för 2010.

I dagsläget är det aktuella medlemskapet avsett för enskilda personer.
Frågan har väckts om möjligheter att ansluta företag och organisationer.
Frågan kommer att behandlas på nästa styrelsemöte och meddelas på denna sida så snart beslut kan meddelas.

Så tillverkar man Hackkorv

När intresset för hackkorv var i sin linda fick jag höra att när det gjordes hackkorv på charkuterierna samlades ”alla” i fabriken vid grytan för avsmakning av den nymalda och färdigblandade smeten. Den ljumma korvmassan skulle vara något alldeles speciellt var vad jag fick höra.  Något jag gärna ville få bekräftat. Nu vet vi.

Efter ett besök i Konsums charkfabrik fick jag uppleva en modern produktion som fortfarande bygger på rejäla hantverkstraditioner. Jag fick se processen från kokningen av råvarorna till hur buljongen blandas i för att uppnå rätt konsistens på korvmassan. Ett manuellt arbete som i nuet inte skiljer sig från sättet som det alltid gjorts.

”Det som skiljer sig idag för hur det gick till förr är att det då var fler detaljer med i koket. Idag är det enbart rena produkter som ger en högre och jämnare kvalitet på slutprodukten.

De rykten som gör gällande att ”allt möjligt” ingår i hackkorv är därför obefogade. Sedan kan det finnas tveksamheter till den inälvsmat som ingår. Men det får stå för var och en.

Så efter högtidsstunden i kôrvkoket förstärks min övertygelse att hackkorvenatt skall tillhöra den dagliga värmländksa mattraditionen.

Det är bara gud och slaktaren som vet vad som ingår i kôrven.

Ingredienserna är, nötlever, svinhjärta, fläskkött, svål, korngryn, lök, salt och peppar. Blandningarna varierar.

Proteinet kokas med löken, ställs åt sidan för att svalna, koka korngrynen ispad från köttkoket. Grovmal köttet och tillsätt de kokta korngrynen i den malda massan. Kvarvarande buljong används för att späda massan till rätt konsistens. Låt stå tills temperaturen på kôrvmassan är fingervarm. Stoppas i fjälster

Vi letar just nu ett aktuellt och passande recept hemkôrvning. Om någon känner på sig att det finns ett recept att dela med sig av så är det mer än välkommet i medlemskretsen.

Sänd till info@hackkorven.se