Kock SM 2010

Tittade på TV torsdagen den28/1. Det var sändningar från Kock SM 2010. En av ingredienserna var Rentunga och en av experterna fick frågan varför man valt denna kroppsdel Svaret blev: ”Trenden går mot det gamla sättet att ta till vara hela djuret. Allt från Mule till Svans. Därför har vi med tunga som en udda styckningsdel i tävlingen. Som en kommentar till detta holistiska tänk vill jag bara utbrista:

2010 BLIR HACKKORVENS ÅR!

Gustav Trägårdh blev Årets Kock

Med motiveringen ”Lugn som en filbunke” tog 36-årige Gustav Trägårdh hem titeln Årets kock 2010 vid finalen i Globen.

Årets Kock 2010

Sex finalister hade fem timmar på sig att komponera två rätter på temat ”resurssnålt”.

Det blev Gustav, till vardags kock på restaurant Basement i Göteborg, som till sist segrade med rätten ”Soppa på lättrimmad torsk med rotfrukter bräserade i brynt smör och citron, lantägg i frasig Svecia, kryddgrönt samt pepparrotsbuljong och blomkål”.

Juryns motivering löd ”Lugn som en filbunke! Riktigt vällagad modern restaurangmat med personlighet, omtanke och enkelhet”.

Andraplatsen gick till Daniel Räms på Pontus! i Stockholm och bronset till Magnus Persson på Carl Michael, Stockholm. Övriga finalister delar på fjärdeplatsen.

Traditioner kommer och går, men endast Hackkorven består.

Kanske är det så man kan sammanfatta den rådande trenden inom restaurangmaten. Vi går mer och mer över till att använda framdelskött och goda korvar. Vilket är bra ur köttbergssynpunkt och matlagningskonst. den dag som vi förstår betydelsen av att laga mat på riktigt, så kommer vi att få mindre problem med övervikt och hyperaktiva barn.

Vi på Terrassen har under december 2009, serverat julbord och Hackkorv till nästan 6000 gäster.  Folk har strömmat hit, bjudits på varm toddy och fått en julbordsintroduktion. Sedan har gästerna rensat bordet. Mitt i detta julomgjorda smörgåsbord tronar Hackkorven! Den enda produkt på julbordet som vi inte har skyltat, eftersom den är så självklar! Ska man tro historiker och förståsigpåare, så kommer det snart nya traditioner och nya rätter på julbordet. Alla de fem rätterna som är ”måsten”, julskinka, Jansson, köttbullar, prinskorv och sill, är ganska nya företeelser och har egentligen bara serverats efter andra världskriget. Innehållet på julbordet kommer att ändras över tiden. Skulle vara kul att se minen på våra julbordätare, när vi säger: I år har vi bytt ut Julskinkan mot en rejäl Hackkorv! Gott Nytt 2010 & Goda Nya Hackkorvsupplevelser!

Kommentera