Birgitta Rexeds recept

Hackkorvspaj

Pajdeg 4 pers

150 g smör

3 dl Vetemjöl

2 msk iskallt vatten

Fyllning

3 dl Nässlor (går bra med spenat)

250 g Hackkorv (ev. något mer)

250 g Kantareller

2 st Ägg

2 dl Grädde

100 g Riven ost

smör till stekning

ugn 200 grader

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut degen i en form (23 cm diameter).

Tag folie och lägg en remsa runt pajkanten, så att degen inte faller ner. Grädda i ugnen i 5-10 min.

Stek Kantarellerna, som är skurna i bitar.

Hackkorven skärs i 2 1/2 cm tjocka skivoroch steks i varm panna. Vänd bara en gång!

Nässlorna är förvälda. Spadet slås av. Hacka nässlorna.

Fördela svampen i pajskalet.

Lägg den stekta Hackkorven ovanpå.

Nässlorna finfördelas ovanpå.

Blanda ihop äggen, grädden och den rivna osten, Häll blandningen över och grädda i ugnen. 175 grader c:a 30 min.

OBS! Inga kryddor behövs. Hackkorven Har i sig tillräckligt med smak.

Hackkorvsburgare

250 g Hackkorv

4 stora potatisar

1 msk vetemjöl

2 ägg

2 tsk Bostongurka

1 liten Rödlök

lite Rågmjöl blandat med skorpsmulor till stekningen

lite mjölk och smör till moset

Gör så här:

Potatisen kokas med lite salt. Moset görs mycket fast. I detta blandas hackkorv skuren i småbitar, i msk vetemjöl, 2 ägg, 2 tsk bostongurka, hackad rödlök. Detta blandas. Potatisbullarna göres lagom stora, som biffar. De doppas i blandningen av rågmjöl och skorpsmulor. Stek på låg värme, så blir burgarna lättare att vända. Vänta tills de fått färg. Dessa burgare är lämpliga att läggas i hamburgerbröd och använda tillbehören lingonsylt eller rödbetor till.

Ps. Detta vore lämpligt att införa i skolmaten)

Varm smörgås

1 skiva gott grovt bröd

Bred på kaviar och stek 6 st hackkorvsskivor, som lägges på.

ovanpå detta några syltlök, samt ett stekt ägg.

Värmes i micro före servering.

Gôbben i Stôbben med Rhôde Island sås

Savarängform

2 dl långkornigt ris som kokas i 3dl vatten

2 dm Hackkorv som skäres i bitar

2 dl gröna djupfrysta ärtor

1/2 dl syltlök

1 sharonfrukt

1 burk majs

1 burk tonfisk eller en färsk krabba

1 dl saltgurka skäres i bitar

3 st kvistar dill och persilja

Blanda allt och rör ner 2 dl majonnäs och 2 dl Kavliost.

Savarängformen oljas lite. Blandningen packas i och ställes kallt ett par timmar före servering.

Lossa lite lätt efter kanterna och stjälp upp anrättningen på ett serveringsfat.

Ränsa 4 hg räkor till garnering. Dessa lägges i hålet i mitten.

Garnera med citronskivor, gurka, tomat och 2 kokta skurna ägg samt dill.

Rhode Island sås

1 1/2 dl Vispad grädde

1 dl majonnäs

4 msk ketchup

Smaksätt med salt och vitpeppar.

Servera med grönsallad