Hackkorvsprovning med oväntat resultat

Hackkorvsprovningen 29 oktober 2011, fick faktiskt ett lite förvånande utfall, tycker jag Kjell Björnstad. Vi testade fyra sorters hackkorv a naturell. En av korvarna kom från Mälars Chark i Eskilstuna och en annan var årets rookie från Tranhems Gård. De övriga två sorterna var från Bergkvist Chark i Torsby och Värmlandschark (gamla Konsumcharken). Vinnare med flest 1:or i protokollet blev Bergkvist Chark med 18 st, tvåa blev Mälar Chark med 17 st, trea blev Värmlandschark med 16 st och fyra blev Tranhem med 4 st. Det intressanta med detta resultat är när man börjar titta på fördelningen av fjärdeplatser. Mälar Chark lika många fjärdeplatser som förstaplatser, 17 st. Korven var alltså en produkt som folk gillade eller ratade. Gillar man värmländsk Hackkorv, så påminner Mälar Charks variant mer om isterband och medvurst, men det är ju också gott! kanske är det åt det hållet våra tillverkare ska gå smakmässigt, för att få den stora allmänheten på hackkorvskroken? vem som pekar ut riktningen kan inte jag avgöra. Kanske blir det så att vi alla står och pekar åt varsitt håll, likt Björn Samuelsson, Ida Staxler och Kärringa på Tôrget?                 

Jag gjorde också en koll på hur andraplatserna fördelades. Tranhem och Bergkvist fick lika många, dvs 15 st, Värmlandschark fick 14 st och Mälarchark fick 11 st. omdömena skiftade liksom skrivlusten. Det var väl egentligen enbart Margareta Jonilson omdöme som jag vill lyfta fram som en slags förebild för er andra. Här kommer hennes omdömen:http://www.hackkorven.se/wp-content/uploads/2011/11/HCKKprovn-111029.pdf

Hackkorvsprovning 13 mars 2010

Sällskapet Hackkorvens Vänner hade årsmöte på Terrassen den 13 mars 2010. Trots stenhård konkurrens av Melodifestivalen kom det ett 60tal Hackkorvfreaks. Vi hade även det stora nöjet att få lyssna/dansa till gladjazzgruppen Swing Cats. Gubbarna framförde sin musik så det spratt till i både det ena och det andra hos de besökande.

Provning Hackkorv

Kvällens andra begivenhet var en provning av nya hackkorvar. Dessa kom denna gång från Närke. Kul att vår kära korv, har spridning utanför länet. De närkingiska korvarna innehöll mindre mängd lever och mer mängd fläsk, än vad de värmländska korvarna gör. Därför blev det både ett aha och bu och kul utrop, från den samlade testpanelen. Vi hade sponsrats med närkekorv av Tjurskallen i Järnboås och Robertssons chark i Örebro.  Kvällens intressantaste korv, var utan tvekan det sk Hackkorvsexperiment, som Robertssons hade skickat. Man hade malt färsen och sprutat korvarna med denna råa fär. Därefter hade man satt in nyskapelsen i kokskåpet. Detta medförde att dessa korvar hade en tydligare kryddighet, än Robertssons original korv.

Tjurskallen presenterade en lättrökt Hackkorv, som förde tankarna mot mer traditionella smörgåskorvar. Smakmässigt så var dessa hackade korvar ganska långt från vad vi i Värmland är vana med, MEN de var väldigt goda och kryddiga. Skulle man göra en sammanställning av vad testpanelen kom fram till, blir resultatet följande:

Korv A: Tjurskallens lättrökta Hackkorv: Lite syrliga toner med bra eftersmak och konsistens.

Korv B: Robertssons Experiment: Smakrik korv med kryddpeppartoner, bra konsistens. Mycket god!

Korv C: Robertssons Original: Torr lite klen smak. För lite kryddor och för lite känsla av Hackkorv.

Korv D: Konsums Hackkorv: Smaker som en värmländsk Hackkorv ska. Något för lite kryddor, men mycket god!

Charkmästarn i Västerås är tydligen en synnerligen kompetent korvmakare. Deras Äkta Gammeldags Hackkorv provades och gillades med högljudda tillrop på Hackkorvskvällen 23 oktober.

De flesta var överens om att korven var gôr go, men den liknade mer Isterband än Värmländsk Hackkorv. Plus ändå för den väl avvägda smaken och sältan.

Provning av stekt Hackkorv och öl

Hackkorvsprovningen som gick av stapeln på den stora Hackkorvsdagen, blev en hård batalj på kôrvsidan.  Nedan redovisas Hackkorvsresultatet, där de medverkande har fått smaka och avgöra vad de tyckte bäst om:

Konsum Chark   21 röster

Hemgården        17 röster

Bergquist Chark 6 röster

Scan                  4 röster

Mälar Chark       4 röster

På ölsidan var Småland den öl som de flesta gillade.

Den fick 21 röster, Bryggmästarens Bästa Premium Gold fick 15 röster och Åbro Original fick 10 röster.